Jag är en otroligt ofrivillig laxfiskare. Vet mycket väl att jag borde hålla mig så långt borta från det som bara möjligt. Men nyfikenheten vann, jag prövade, fick fisk och fick omedelbart svar på varför man ska hålla sig borta från denna typ av fiske. Man blir liksom helt slukad ögonblickligen. Finns ingen återvändo. Så nu står jag här och försöker förstå hur detta fungerar. I en av världens absolut finaste laxälvar.

När jag fick chansen att åka till Lakselv och fiska på några privata sträckor kände jag mig inte mindre bortskämd. Nästan oförtjänt. Kan inte skryta med nån bländande kastteknik, jag har kommit så långt att de flesta kast går att fiska, men fortfarande är det med livet som insats när den enorma flugan kommer som en kanonkula några centimeter från mitt huvud.

Nu ska det väl sägas att detta är tidigt fiske här, extremt högt vatten och fortfarande riktigt kallt. Tempen låg väl på 2 grader ungefär på kvällarna. Hundarna var självklart med som mina största supporters! Jag hade camp en liten bit upp i älven, två riktigt fina fiskeplatser här. Även om förhoppningarna fanns där så handlade denna tur mest om att få möjligheten att uppleva Laksälven och fortsätta träna på kasttekniken.

När benen domnat bort av det kalla vattnet kunde man återigen njuta av utsikten. Det är verkligen en helt otroligt vacker älv. För en sekund trodde jag att det var här jag skulle få årets första lax. Så blev det inte.

På kvällarna höll Mansi låda i tältet. Jag vet ju att hon är minst lika besatt av lax som mig, men fångst eller inte har nog mindre betydelse. För gamla fröken är det absolut att vara på tur som räknas.

Jag var helt säker på att jag var ensam vid älven, men plötsligt kom en sköning på besök. Tjukken var lite skeptisk till en början som han alltid är, men han fick sig en ny vän i Lakselv. Lite oväntat att få besök av hund utan ägare. Visade sig att han bodde i området och efter en prat med mina hundar gick han hem igen.

En legendarisk älv helt før sig själv, och så står man där med en skjutlina som ser ut som ett getingbo. Försöker trösta mig med att det hör till. Finns sällan genvägar.

Jag hoppas verkligen inte det är sista gången jag gör ett försök i Lakselv. En älv som charmade mig totalt trots sina utmaningar.

På väg hem stannade vi i Trollholmsund i närheten av indre Billefjord. Här finns ca. 700 miljoner år gamla kalkstensformationer som enligt sägen är troll som blev till sten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *