Altaälven är en av Norges bästa älvar när det gäller sportfiske efter lax. En storväxt laxstam och unik histiora knutet till vattendraget har gjort att älven har fått närmast legendarisk status även långt utanför Norges gränser. Strikt reglerat med exklusiv fiskekortsförsäljning för utländska fiskare blandat med lotteri för lokala fiskare. När det ges möjlighet att fiska ett dygn för oss här blir det mer än bara fiske, det blir en familjefest.

Det var svärföräldrarna som stod som vinnare i lotteriet, ett ganska sent lottnummer gav dygn längre ner i älven inte så långt undan mynningen i havet. Många drömmer ju om att fiska högre upp i älven (vilket vi kommer att göra denna sommar) men för oss är det lika mycket upplevelsen och turen. Troféfisken är inte det som motiverar. Vi hade ett stort camp vid älven, detta var även första gången jag varit med om att någon tar med gasolgrill på tälttur!

Fisket är strikt reglerat som sagt, på ett dygn får du fiska mellan kl.18 till kl.12 dagen efter. Så du fiskar över natten alltså. Endast flugfiske är tillåtet och man får bara fiska en person åt gången. Vi delar på fisketiden så rättvist som möjligt. Men det går ju inte komma ifrån att det oundvikligen blir en tävling mellan mig och Nina vem som får första fisk eller största fisk.

Det är helt otroligt faktiskt att få en hel sträcka på en sån fin älv för sig själv. Vi fiskade både med älvbåt och det som var unikt med denna zon var att vi även hade riktigt fint fiske från camp, fantastiskt! då kunde även de som inte fiskade vara delaktiga och se vad som hände ute i vattnet.

Tvåhandsfiske är en helt outforskad värld för mig och i ärlighetens namn så är jag nog bättre på att fläta tafsen med vindknutar än att faktiskt fiska med den. Så jag prövade lyckan en liten stund med enhands och klarade att spräcka nollan med en gång. För de inbitna laxfiskarna är det väl en så liten fisk att den knappt räknas, men för mig var lyckan total. Jag blir så barnsligt glad av var fisk jag får. För Nina växte hornen ut och tävlingen var igång.

Samtidigt som vi var ut i älven fick hundarna en snabbkurs i Agility runt lägret. Det byggdes hinder av stockar och stolar och jobbades för fullt genom hela natten. Vi kunde omöjligt ha mer entusiastiska handlers under dygnet.

Kaffepauserna. Dom är många och alltid lika välkomna. Förmodligen skulle det gå fylla en bok bara med känslan av riktigt kokkaffe på elden. Vi hade vårt läger ca 20 minuters promenad från vårt hus, men när man sitter på en sten och ser in i elden kunde man lika gärna ha varit längst in i valfri ödemark.

Jag fick några till fisk under natten och Ninas frustration växte, men som hon kom igen på slutet. Mansi hade klara synpunker på vem som skulle ha fisken. Nu längtar vi så vi nästan spricker till kommande säsong. Nedräkningen har börjat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *