Det finns så många goda alternativ till Lofoten. Om man vill uppleva natur men inte tillsammans med en miljon andra så är Steigen en helt fantastisk plats. På Engeløya får man en galet fint topptur med utsikt man tappar andan av. Om det inte är dimma.

Vi följde markerad stig från Mølleskog, genom en ganska tät björkskog i starten, vid torrare väder hade den varit kanon, men det var så vått så det blev riktigt halt över rötter och i leran den första biten. Dock fantastiskt kul när man fick använda hundarnas dragvilja för att hålla balansen i kombination att svinga sig mellan björkkvistarna. Efter första delen av stigen plattade det ut och stigen var även mycket torrare.

Det var ett glatt gäng som njöt av paus efter ha dragit oss upp första delen av stigen.

Det är ganska häftigt hur vädret svänger här, vi fick en lucka på ca 15 minuter när dimman lättade och vi fick en glimt av utsikten.

Sen var vi tillbaka till vyn vi startade med. Hela turen skulle jag säga är lätt vandring till trots för den halkiga starten. Räkna med att det tar 3-4 timmar beroende på vilket tempo man går i. Ett gott tips är att fylla vatten för hela turen helt i starten, vi hittade inget vatten på turen upp.

Från toppen kan man njuta utsikten över de flesta topparna på ön och dessutom kan man få med sig Lofotväggen på andra sidan vattnet. Magi. Om det inte är dimma.

Hela Steigen är verkligen en pärla. Jag råder alla, oavsett om ni vill bo i sjöhus och rorbuer eller tälta att ta er en tur till detta område.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *